Брашно од ларви одобрено од ЕУ - потрошувачите се скептични

 


Новите трендови во прехранбената индустрија често предизвикуваат контроверзии, а употребата на инсекти во исхраната е одличен пример. Иако брашното од ларви од пченични црви е одобрено од ЕУ и нуди бројни предности, како што се високата протеинска вредност и еколошката одржливост, голем дел од европските потрошувачи сè уште не се подготвени да го прифатат овој вид храна.

Иако ЕУ веќе ги одобри некои инсекти во прехранбените производи, законите бараат јасно означување кога тие се присутни во продуктите, што дава потрошувачите шанса да изберат дали ќе ги вклучат во својата исхрана. Се чини дека иновациите за користење на инсекти во производството на храна се само почеток на поголеми промени кои би можеле да доведат до преиспитување на традиционалните извори на протеини во иднина.

18.02.2025 - 11:51

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега