ОMД: Грција нема овластување да информира за престанокот на важење на пасошите во друга држава

 

Обединетата Македонска Дијаспора во писмо до претседателот, техничкиот премиер и министерот за надворешни работи, пишува дека Грција нема овластување да информира за престанокот на важење на пасошите во друга држава и ги повикува македонските институции да се воздржат од испраќање на какво било писмо или известување до земјите членки на ОН.

„Според воспоставените дипломатски протоколи во рамките на Обединетите нации, валидноста на пасошите на една нација на меѓународната сцена може да биде доведена во прашање или пасошот да се смета за неважечки само преку формално известување од страна на земјата (во случајот македонското МНР) а не од страна земји без разлика на билатерални договори. Поточно, единствено министерот за надворешни работи на Македонија може да испрати комуникација до сите земји-членки на ОН, со која ќе ги прогласи сите претходни верзии на нашите пасоши за неважечки од одреден датум. Ова е суверена работа која спаѓа во јурисдикција на владеењето на Македонија и не е предмет на надворешна власт или интервенција.

Сакаме да ги потсетиме сите засегнати страни дека билатералните договори, како што е Договорот од Преспа потпишан меѓу Грција и Македонија, не даваат никакво овластување на една нација еднострано да ги информира другите земји за статусот на патните документи на друга земја. Улогата на ОН е да бидат информирани за таквите договори, а не да спроведуваат промени врз земјите-членки без експлицитна согласност и акција на директно инволвираната нација.

Имајќи го предвид ова, го повикуваме Претседателот на Македонија, техничкиот Премиер на Македонија, а особено Министерот за Надворешни Работи на Македонија да се воздржат од испраќање на какво било писмо или известување до земјите членки на ОН во врска со неважење на претходно издадените македонски пасоши. Секое такво дејство не само што ќе го поткопа нашиот национален суверенитет, туку и потенцијално ќе им нанесе непријатности на граѓаните кои се потпираат на нивните тековни документи за меѓународно патување.

Понатаму, сметаме дека секој обид на Грција или која било друга нација да циркулира информации за неважење на нашите пасоши врз основа на билатерални договори или од која било друга причина е неприфатливо кршење на дипломатскиот бонтон и навреда на суверенитетот на Македонија. Ваквите дејствија, доколку се преземат, ќе се сметаат за директна навреда за нашата нација и нејзините граѓани, особено од дијаспората.

Ја повикуваме меѓународната заедница да ги почитува воспоставените протоколи и суверенитетот на нациите во управувањето со сопствените работи, особено во однос на прашањата толку чувствителни како валидноста на патните исправи. Обединетата Македонска Дијаспора е подготвена да ги брани правата и достоинството на нашата нација и нејзините граѓани од какви било дејствија што би ги поткопувале.

Го бараме вашето разбирање, поддршка и итно внимание за оваа работа, осигурувајќи дека се почитуваат принципите на меѓународното право и дипломатскиот протокол“, се вели во писмото.

12.02.2024 - 18:30

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега