Дурловски, Кедев, Силјановска - Мицкоски го претстави тимот од 16 стратешки соработници

Независно од нереалната розева слика која ја создаваат овие од Владата дека блескаме, народот живее сиромашно, со проблеми кои притискаат, со систем кој не функционира. Надвор од удобните канцеларии во Владата, на улиците, на асфалтот, по пазарите и маалата е реалната слика кој покажува дека животот во Македонија е полн со неправди, сиромаштија и несигурност. 

Ова денеска на прес-конференција го истакна лидерот на опозицијата, Христијан Мицкоски.

Тој рече дека ВМРО-ДПМНЕ го следи времето, и модерните текови, на Македонија и треба визија за иднината која заеднички ќе ја градиме.

„Во таа насока, формирав Тим од стратешки соработници составен од врвни професионалци, со одлично, лично и професионално портфолио, врвни достигнувања секој во својата област. Овој тим е составен од професори, доктори по наука, успешни менаџери, експерти и одлични аналитичари. Образувано на престижни меѓународни унивeрзитети и со деловни и работни успеси во врвните економии во светот. Спој од напредната македонска интелигенција, но и дел од странци со исклучителни знаења кои ќе ги стават на располагање за обновата на Македонија.

Тимот од стратешки соработници е составен од натпартиски личности, со кои не поврзува родољубието, патриотизмот и желбата да се помогне во обновата на Македонија. Овие луѓе ќе бидат мои соработници, а заедно ќе работиме во обновата која ќе ја донесеме за граѓаните на Македонија.

Ќе ги црпам нивните знаења и искуства, заедно ќе работиме на понудата која ќе ја дадеме на граѓаните која ќе ја сочинува мојата, но и нашата заедничка визија за Македонија.

Овој тим од стратешки соработници за кој се согласи и доби поддршка и од Извршниот Комитет на партијата на седницата која се одржа вчеравечер, треба да биде јадрото и новиот квалитет кој ќе биде гаранција дека ќе се зафатиме со најтешката работа да ги решаваме проблемите, но не само да ги решаваме туку и на крај и да успееме. На Македонија по сите порази и искушенија и требаат успеси.

Овој тим не застанува тука, тој ќе се проширува и ќе се дообликува во периодот кој што ќе следи.

Да го претставам делот од тимот на стратешки соработници, кој што во периодот ќе работи со Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ.

 

1.    Проф. Д-р. Гордана Силјановска Давкова, стратешки соработник за прашања од областа на правото и политичкиот систем. Професор редовен на Правниот факултет во Скопје, инаку дипломирала и магистрирала на Правниот факултет во Скопје, а докторирала на Универзитетот во Љубљана. Позади себе има стотици трудови во влијателни списанија во но и надвор од земјата.

 

2.    Проф. Д-р. Сашко Кедев, дописен член на Македонската Академија на Науките и Уметностите од 2015 година. Стратешки соработник за прашања од областа на медицината и здравствените политики. Редовен професор на Медицинскиот факултет во Скопје од 2013 година. Меѓу другото бил визитинг професор на Универзитетот во САД, во државата Северна Каролина, инаку во 2001 година се стекнува со звањето Европски кардиолог, понатаму како што реков е избран за дописен член на МАНУ.

 

3.    Проф. Д-р. Владимир Дукоски, професор во пензија, стратешки соработник за технолошки развој и образовни политики. Инаку бил визитинг професор на Универзитетот во Братфорд. Дипломирал на политехничкиот универзитет во Лавов, а магистрирал и докторирал на универзитетот во Загреб.

 

4.    Стратешки соработник за прашања од областа на економија, Хозе Тараско вондреден професор на Кралскиот Универзитет „Хуан Карлос“ во Мадрид, Шпанија. Инаку бил визитинг професор на Универзитетот во Флорида „Бокаратон“ и исто така бил визитинг професор на Универзитетот во Порцмалт, Нотинген и истовремено на Универзитетот „Ваљиканта“. Од образованието има постдокторски студии на „Хардвард“ Универзитетот, има докторат на Кралскиот Универзитет „Хуан Карлос“, Мадрид, во Шпанија. Двоен магистериум на Универзитетот „Ваљиканте“, Универзитетот во Виена. Дипломирал на Универзитетот во Саламанка. Има искуство со работа во Банката на државни резерви за Нов Зеланд, Меѓународниот монетарен фонд. Понатаму бил дел од луѓето кои што работеле со Банката на федерални резерви на државата Сент Луис, САД, итн.

 

5.    Игор Дурловски, стратешки соработник за прашања од областа на културата.

 

6.    Влатко Гигов, стратешки соработник за нови производи и социјални медиуми. Инаку државјанин на Шварцарија, своето образование на додипломски студии го стекнал на „Вебсторн“ Универзитетот во Женева, Швајцарија. А, неговиот магистериум е на Европскиот Универзитет исто така во Женева, Швајцарија. Работел како главен оперативен директор во неколку држави за мултинационални компании, меѓу кои би ги издвоил неговата работа во Мексико, Канада и итн.

 

7.    Стратешки соработник за напредни технологии и аналитика, Јанко Баждавела кој што живее и работи во Њујорк, САД. Инаку Јанко своето образование, додипломски студии ги стекнал на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, на факултетот за електротехника и информациски технологии, поранешен Електро факултет. Инаку исто така има специјализација на „Квинс“ Универзитетот во Белфаст. Понатаму бизнис школата во Париз, а моментално работи во „Коркоран Груп“ на висока позиција, компанија мултинационална која што има годишен обрат со повеќе од 21 милијарда долари.

 

8.    Понатаму, стратешки соработник за прашања од областа на спортот, Борко Ристовски репрезентативец на Република Македонија во ракомет истакнат мислам дека доволно јавноста во Македонија е запознаен со неговите достигнувања и успеси и на ниво на клупски натпреварувања и на ниво на државни натпреварувања.

 

9.    Стратешки соработник за прашања од областа на енергетиката, Сања Божиновска инаку докторант на Харвард универзитетот во САД, магистрирала на универзитетот во Гронинген, Холандија, а додипломски студии завршува на Англо-американскиот универзитет во Прага, Чешка.

 

10. Акан Махмут стратешки соработник од областа на туризмот инаку Акан Махмут е косопственик и извршен директор на ЕРАК групацијата од Скопје. Инаку ЕРАК групацијата е составена од повеќе компании чија главна дејност е логистика транспорт на патници и туризам. Инаку има свое претставништво во неколку градови во Европа меѓу кои Скопје, Будва, Дубровник, Истанбул, Лвов, Сараево, Белград, Рига итн. Како туристичка агенција има добиено 5 награди за најдобра агенција за дојдовен туризам во Република Македонија за периодот од 2010 до 2018-тата година. Во неговото портфолио како компанија имаат повеќе од половина милион ноќевања годишно, инаку стратешки партнер на РСД- Рајзен Германија најголемата маркетинг компанија во Германија со чија програма веќе втора година по ред доаѓаат повеќе од 55 илјади туристи во регионот со акцент на Република Хрватска.

 

11. Стратешки соработник од областа на трудовото право и социјалната политика, вонреден професор Лазар Јовевски, вонреден професор на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ додипломски студии завршил на истоимениот факултет додека пак постдипломски и докторски студии на Универзитетот во Белград.

 

12. Стратешки соработник од областа на машинската индустрија и екологија, Зоран Марков редовен професор на машинскиот факултет во Скопје. Образованието го стекнал на истоимениот факултет инаку бил корисник на Фулбрајтова стипендија со која што реализирал истражувачки престој на Песилванија Стејт Универзитетот во САД.

 

13. Стратешки соработник од областа на интелектуалната сопственост, Гоце Наумовски професор на правниот факултет во Скопје, „Јустинијан Прима“ инаку е визитинг професор на Колумбија Универзитетот, истовремено е двоен доктор на науки покрај докторатот на правниот факултет Јустинијан Први на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ исто така има завршено докторат на универзитетот во Стразбур, Франција.

 

14. Стратешки соработник за прашања од областа на бизнисот и организациските стратегии, професор доктор Гоце Андревски своето образование на додипломски студии го стекнал на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, постдипломски студии на Универзитетот Гранд Валеј Стејт во државата Мичиген во САД, додека докторирал на Универзитетот во Кентаки, државата Кентаки САД. Инаку во моментот работи како визитинг професор на бизнис школата „Квинс“ при „Квинс“ Универзитетот во Онтарио Канада.

 

15. Стратешки соработник за прашања од областа на корпоративното право Александар Климовски кој што работи и се образувал, односно своето образование го стекнал на додипломски, постдипломски студии и на докторски студии на истоимениот факултет каде што е во моментот редовен професор, позади себе има повеќе од 50-тина научни и стручни трудови.

 

16. Стратешки соработник за прашања од областа на банкарската политика, Коста Митровски до јуни 2019-тата година претседател на македонската банкарска асоцијација. Во периодот од 2016-тата до 2018-тата претседател на здружението  на банкарство при стопанската комора. Од 2008-та до 2019-тата главен извршен директор и претседател на управниот одбор во УНИ банка АД Скопје. Меѓу другото бил генерален и финансиски директор на Кенан Агел претставништвото во Скопје итн. 2018-тата е одбран за банкар на годината во Република Македонија“ рече Мицковски.

Мицкоски нагласи дека неговата визија за Македонија е земја која ќе биде напредна и во која обновата ќе направи општествена, културна, економска, правосудна преобразба.

 

 

 

 

 

 

Добивајте вести на Viber

03.10.2019 - 17:13

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега