Фантомско привидение за Заево спасение

Човек само треба да ги следи изјавите што г. Заев ги дава на медиумите. Ништо повеќе. Секоја изјава е приказна за себе и по себе, полна со контрадикторности, со нелогичности, со медиумски балони и измислени проблеми.

Кога гo слушате г. Заев како ја објаснува политичката состојба во државата се добива впечаток дека некој не е одовде, само прашањето е кој живее во друга димензија или на друга планета, дали ние, илитој, и неколкумина од нив. Дали нашата држава е навистина фантомска творба која според тоа како СДСМ упорно ни ја претставува во многу наликува на она познато грчко тврдење дека ние, македонците сме вештачка нација која живее во вештачки измислена држава и дека како измислена конструкција немаме право да се нарекуваме така како што сакаме, туку само така како што Грците ќе ни наредат.

Споредбава на сдсмовското сценарио за фантомизација на македонската држава со вековната заложба на грчките власти да не претстават како вистински фантоми по држава и пород е повеќе од логична затоа што практично доаѓа од ист центар на интерес, од иста политичка идеја, од иста негаторска матрица. СДСМ е партија која постојано и дава живот, и дава нова енергија на грчката политика дека во оваа држава не живеат суверени македонски граѓани со свое име и своја историја, сегашност и иднина, туку дека живеат фантоми со непостоечки идентитет, измислени креатури за потребите на ВМРО-ДПМНЕ.

Навистина треба да си чудо од нечовек за да можеш вака дасе однесуваш кон сопствените граѓани и кон сопствената држава. Ако навистина раководството на СДСМ смета дека Република Македонија е земја на фантоми тогаш зошто очајно се обидува да дојде на власт и да ги завладее фантомите? Каква корист ќе има партијата да владее со виртуелниграѓани и со непостоечка држава? Затоа што кога ги негираш граѓаните и ги нарекуваш фантоми ја негираш и државата. Многу просто.

Или станува збор за едно крајно расипано сесрдно политичко одработување и помагање на грчката политичка кауза да се урне и упропасти се што се нарекува македонско на ова тло за да може потоа по чистењето на македонските фантоми да може без отпор да завладее политиката на безимените и послушните грчки и наводно проевропски сили кои немаат проблем со тоа како ќе ги нарекуваат другите и како ќе се ословуваат тие самите. Па нели тие и онака се либерално настроени, за нив името е само обична додавка на физикусот која не значи баш ништо.

А зошто навистина и мора да се има име. Па тие немаат никаков проблем да се завртат и на свирче. Бог да чува и да брани од вакви политичари. Тешко на државата од вакви борци за слобода и демократија кои немаат никаков усул во процесот на целосна дискредитација на државата. И неслучајно Французите донесоа посебен уставен закон за заштита на нацијата. Токму со цел да се одбранат од националните натрапници кои не и мислат добро на француската нација. Искуствата на другите нации, но и на нашето вековно ни даваат знаци и конкретни насоки како треба да се однесуваме и што треба да направиме кога нацијата и државата се доведени во прашање.

Кога е доведена во прашање правната сигурност на граѓаните, безбедноста и националната сигурност поради континуираното и свесно уривање на уставно-правниот систем и националното достоинство на граѓаните. Хистеричното ширење на процесот на фантомизација на македонската држава мора институционално и правно да се спречи. Мора бескомпромисно да се реагира на ова лудо сценарио кое носи корист само и само на лидеротна СДСМ и неговата мала дружина.

Тие ги бранат последните денови од своето политичко постоење во РепубликаМакедонија. Тие се свесни дека нема што да изгубат и ќе одат до крај со оваа политичка лудорија. Но, ние граѓаните имаме многу што да изубиме. Затоа, треба да се спротивставиме на овој бесмислен политички експеримент што нема за цел добробит за државата, туку разградување на македонското ткиво, внесување немир и параноја меѓу Македонците и чекорење кон националната бездна за остварување на туѓи интереси.Тоа е вистината на ова лудило која мора правно да ја одбраниме по француски терк.

Тања КАРАКАМИШЕВА ЈОВАНОВСКА

 
 
23.03.2016 - 11:31

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега