Кожата од кокшката можете слободно да ја јадете - експертие откриваат зошто

 

Веќе со години експертите предупредуваат дека кожата од  од кокошката е најнездравиот дел, но најновите истражувања покажуваат дека тоа не е баш така. 

Кардиолозите и нутриционистите веќе подолго време зборуваат  за штетното влијание на кожата и масните делови на кокошката, Меѓутоа, време е даљ почнете да не се грижите и да уживате додека ги јадете овие слатки делови од кокошката.

Зошто? Повеќето масти кои се наоѓаат во кожата е здрава, незаситени масти кои не се штетни за здравјето на вашето срце. Судејќи според резултатите од студиите спроведени на универзитетот во Харвард, незаситените масти можат да допринесат намалување на крвниот притисок и холестерол.

Покрај тоа, ако ја оставите кожичката, месото ќе биде посочно и повкусно, па ќе користите помалку сол во подготовката. Сепак, кожата од кокошката треба да се јаде во умерени количини. Во кожата има повеќе омега 6 масни киселини во споредба со другите врсти на меса, а овие масни киселини можат да се зголемат и да се добие воспаление во организмот.Заклучок е дека можете да уживате во јадењето на кокошката, но само во умерени количини.

 

 
 
14.01.2016 - 14:08

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега