Кожата од кокшката можете слободно да ја јадете - експертие откриваат зошто
Веќе со години експертите предупредуваат дека кожата од од кокошката е најнездравиот дел, но најновите истражувања покажуваат дека тоа не е баш така.
Кардиолозите и нутриционистите веќе подолго време зборуваат за штетното влијание на кожата и масните делови на кокошката, Меѓутоа, време е даљ почнете да не се грижите и да уживате додека ги јадете овие слатки делови од кокошката.
Зошто? Повеќето масти кои се наоѓаат во кожата е здрава, незаситени масти кои не се штетни за здравјето на вашето срце. Судејќи според резултатите од студиите спроведени на универзитетот во Харвард, незаситените масти можат да допринесат намалување на крвниот притисок и холестерол.
Покрај тоа, ако ја оставите кожичката, месото ќе биде посочно и повкусно, па ќе користите помалку сол во подготовката. Сепак, кожата од кокошката треба да се јаде во умерени количини. Во кожата има повеќе омега 6 масни киселини во споредба со другите врсти на меса, а овие масни киселини можат да се зголемат и да се добие воспаление во организмот.Заклучок е дека можете да уживате во јадењето на кокошката, но само во умерени количини.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа