(ВИДЕО) Шокантно: Мики Маус убиен од снајпер во Виетнам

Најпознатиот глушец на светот Мики Маус загина во војната во Виетнам, а убиен е со снајперски куршум. ТОа е епилогот од цртаниот филм направен далечната 1968 година, но со децении бил заборавен. Во цртаниот Мики најпрво се пријавува во армијата, потоа поминува обука, се задужува со пушка и шлем, а потоа со брод трка за Виетнам. Веднаш по тргнувањето, Мики е погоден со снајпер во главата и умира. Краткиот антивоен филм кој тррае 1,07 минути, го направиле Милтон Глејсер и Ли Севиџ, а планирале да го прикажат на еден фестивал во 1968 година. Но не добиле дозвола од компанијата Дизни и цртачот умира и останал заборавен се до минатата година. Мики Маус како симбол на Америка, невиност, успех и идеал загинува како војник во војната. Тоа е целосно контрадиктарно од сите очекувања на публиката“, изјавил Глејсер неодамна.