ТОП 10: ЕРОЛ РИЗАОВ - ЛАЖГО

1. Турчинот Ризаов Лаже. Мрсно лаже Ерол Ризаов. Лаже, корне. Тврдеше дека откако е изградена браната Козјак, во Скопје нема поплави. Јас тврдев дека лаже и дека не е во право. Дека “Дирекцијата за регулација на реката Вардар“ што ја направија ОН, а ја водеа долгогодишните пријатели на мојот татко Кочо Китановски и Коле Јорданов, го решија проблемот со излевањето на Вардар од своето корито. Зошто лаже Ерол, турчинот? Затоа што има една работа која го урива неговиот комуњарски спин. Имено, браната Козјак е пуштена во употреба 2004-та. До тогаш, значи, немало брана. А Вардар од регулирањето со Кејот на Вардар, се нема излеано од 1964-та. Значи, 40 години, без браната Козјак, Вардар не се излевал. Немало поплави. Лаже турчето.

 

2. Лаже турчинот Ерол. Лаже Ерол Ризаов, комуњарот. Тврди дека Кочо Китановски и Коле Јорданов, за кои јас пишував во врска со нивното водење на процесот на регулацијата на реката Вардар, му биле пријатели. Пријатели му биле, бе! Македонија е само 2 милиона. Секој со секого се знае. Јас пишував за Коле и Кочо за периодот кога раководеа со Регулација на река Вардар, односно од 1964 до 1970. Во 1964-та, кога Коле, Кочо и татко ми Борче биле 50 годишни господа, лажгото Ерол имал 14 години. Кога околу 1970-та Кочо и Коле како успешни инженери заминаа под капата на ОН да работат низ светот, лажгото Ерол Ризаов имал 19-20 години. Лаже клетото турче – комуњарче.

3. Клетото турче меша и фамилија. Меша, а и лаже, пак! Вели дека за Козјак пишувал кога Борче “Мува“ (тоа е надимакот на татко ми) ме шетал покрај Вардар. Клетото и лажливо турче лаже и манипулира. Со татко ми сум сликан, и таа слика гордо ја објавува, на “бедемот“ (старите скопјани знаат што е ова) на реката Вардар, на само ден-два пред излевање. Слика направена 1962-ра. Тогаш Ризаов Ерол – Лажгото имал 12 години. Не сум чул дека од тогаш бил новинар во НИП-от! Турчин, лажго а толку напреден. 12-годишен колумнист! Браво!!! Инаку, татко ми Борче Неделковски е првиот судија од Македонија со знак на ФИФА. Меѓународен судија од 1952-ра Тогаш, Ерол имал две години. Туку, кој бил татко му, и каде го шетал размрсулавеното турче Ерола? Го знае ли некој? Оставил ли некоја трага во историјата на Македонија?

4. Лажгото Ерол, лажовчината Ерол Ризаов, инсистира на својот заклучок дека “Ако се направеа браните на Црна река, наместо споменици и ако се регулираа реките, наместо да се градат вртелешки ќе немаше такви поплави“!!! За овие спинови и лажења, на Ерол Ризав лажовчината и спинер ќе му посветам уште неколку точки од Топ 10.

5. Да му објасни еден дипломиран географ Македонец на еден дипломиран историчар по уметност турчин. Реката Црна, е единствен светски природен феномен каде што река меандрира во горниот дел од течението, често пати течејки паралелно со себе (цик – цак). И редок феномен каде реката во горниот дел од течението е низинска мирна река, а во долниот дел од течението е планинска брза река. Во природата “нормално“ е тоа да е обратно. Тоа е моќен природен феномен. Многу посилни економии тешко создаваат услови за комплетна контрола на ваква река.

6. Пелагонија пред векови и милениуми била огромно езеро, односно море во рамките на Медитеранот. Дека тука е Троја, а не во Мала Азија, има многу тврдења. Како и да е Пелагонија била голема водена површина. Подоцна станала мочвара. Делови сеуште има. Во битолските села сеуште можат да се најдат костури од кајчиња што се користеле пред 100 и повеќе години. Како и Катлановско блато и Пелагонија, од аспект на хидрологија, е еден огромен сунѓер. Скопската долина со векови и милениуми по природен пат се бранела од излевањето на реката Вардар. Имено, вишокот вода го подигнувал нивото на мочуриштето во Катланово. Имало моќ на апсорпција на вода за природно да се регулира Вардар. Со Пелагонија е слично. Тоа е езеро во која се влевала Црна река. Со повлекувањето на езерото, Црна го продолжила својот тек до Стоби. Ние, луѓето, сме на територијата на природните текови на реките. Сакаме да ја користиме благодетта на седиментацијата што со милениуми ја носи Црна, таа ете понекогаш подивува.

7. Никола Груевски потроши пари на споменици, локални патишта, школи, субвенции за земјоделци, музеи, театри, стипендирање на студенти... Груевски собра пари со својот “рамен данок“, и ги потроши. Сите  видовме како и на што. Прашањето за лажгото Ерол Ризаов е каде се парите кога министерството за финансии го водеа неговите комуњарски френдови Јане Миљовски и Хари Костов? Имаа ли даночна реформа? Собраа ли пари? Каде ги потрошија? На што? Каде се парите? Каде се парите собрани од Груевски може да се види, каде се парите (не)собрани од СДСМ, претпоставувам, клетото турче со по некоја чашка во себе, ќе ни објасни. Или пак ќе не лаже.

8. Ерол Ризаов ем е лажовчина ем е дволичен. Турчето се залага за регулација на реката Црна, што е сосема во ред. Тоа секако подразбира брани, канали, цевководи... Но не е во ред во исто време да ја држи спротивната страна кога е во прашање регулацијата на водотеците од Шар планина и Кораб, регулирање на тековите на Радика, Мала река и Тресонечка река преку изградбата на браните Луково поле и Бошков мост. Таму се обезбедени сите проекти и пари преку Светска банка, ама Ерол Ризаов и неговите комуњари го блокираат стартот на изградбата преку најразлични невладини организации. Тие НВО-а се со претежно албанска агенда. Аѓенда која сака Македонија да е енергетски зависна и со неискористен воден потенцијал.

9. Многу поголеми економии и држави од Македонија, настрадаа во последната година-две од поплави. Катаклизмички. Ладењето, а не загревањето, на планетава донесе радикално поинакви врнежи. Германија, Хрватска, Австрија, Полска, Србија, САД кои имаат многу подобар мелиоративен систем, каналски систем, техничка екипираност и стручност не успеваат да се справат со природните катастрофи. Природна катастрофа збогатена со куп лаги и манипулации да се користи за евтино поентирање и критикување на политичкиот противник е под нивото дури и на лажовчина како Ерол Ризаов.

10. И, на крај да прашам, ќе има ли правда за убиениот (егзекутираниот, ликвидираниот...) пензионер од селото Орешје? Ќе бидне ли правдата за старецот? Или абдалот Ерол Ризаов не му се секира многу? Важно му е само да ја турка предавничката аѓенда.

 

Автор: Миленко Неделковски (колумна објавена на milenko.parahodot.mk)

 

 

Оцени ја веста

18.02.2015 - 22:23

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега