Зошто помфритот кој го правиме дома не е вкусен како во ресторан - во ова е тајната

Зошто помфритот кој го подготвуваме дома никогаш не е поеднакво вкусен како оној во рестораните? Најверојатно поради тоа што не сте го знаеле овој рик.

На еден популарен кулинарски портал, професионален кувар конечно отрил рецеп за помфрит кој на сите ќе им се допадне. Главната состојка е пченкарниот скроб.

Одберете компири со темно кафеава кора . Исецкајте го на парчиња дебели од прилика околу сантиметар, бидејќи ако се претенки ќе изгорат однадвор, а одвнатре ќе бидат живи. Потоа од помфритот отстранете го вишокот вода, а потоа истурете малку пченкарен скроб за да го собере остатокот влага, па помфритот ќе биде покрцкав.

Потоа рамномерно попрскајте со маслиново масло, а потоа рамномерно и наредете ги во тепсија, притоа внимавајќи секој компир да има свое место.

Печете на 230 степени и тоа околу 20 до 25 минути, а на половина процес свртете ги на другата страна.

 

 

 

23.04.2018 - 12:33

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега