Француски готвач открива како да го направите најдоброто пире од компири на светот
Француските готвачи тврдат дека го имаат не само најдобриот, туку и единствениот начин на кој треба да се приготвува пире од компири.
За да добиете совршено пире што нема да се стегне и да стане цврсто за неколку минути, а нема да биде ниту кашесто, треба исчистениот и исечкан компир да го сварите во павлака за готвење, а не во вода.
На тој начин ќе добиете пенасто и кремасто пире, тврдат француските готвачи. Ова е нивниот рецепт:
250 мл павлака за готвење
1 кг компири
3 лажици маслиново масло
3 лажици путер
Сол
Во тенџере ставете ја павлаката за готвење и потоа додадете го исчистениот компир, ситно насечкан. На тоа додадете ги и останатите состојки и други зачини по желба. Ставете капак на тенџерето и оствете го полека да се крчка 20-тина минути. Процедете ги компирите и испасирајте ги, а ако сакате да ја разредите смесата искористете ја течноста во која го варевте компирот. Додавајте мало количество течност за да не добиете кашеста смеса.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа