Не паѓајте на совршениот облик: Научете како да ги разликувате домашните јагоди од оние увозните
Мај е месец кога ова овошје владее на пазарите и супермаркетите, меѓутоа откако ќе ги купиме често забележуваме дека повеќето од нив немаат ни вкус ни мирис, па првата мисла ни е од каде потекнуваат?
Најчесто се увезени од Грција, Шпанија и Турција а препродавачите ги продаваат тврдејќи дека се одгледани кај нас.
Но еве како да ги препознате. За да не живеете во заблуда, и домашните јагоди се третирани со пестициди за да ги заштитат и да траат подолго, но се разликуваат по мирис и вкус. Домашните јагоди имаат интензитетен мирис, слатки се и сочни за разлика од увозните.
Исто така немаат еднаков вкус од сите страни, зошто сончевите зраци не се исти во текот на растот.
Домашните јагоди се препознаваат и по обликот, ретко кои се иста величина и боја. Брзо венеат зошто немаат толку пестициди како увозните, и уште една но најважна работа кај домашните јагоди е тоа што секогаш се малку бледо зелени. Зошто се неодамна обрани и полни се со ситни семки.
Затоа кога ќе одлучите да си купите јагоди,со помош на овие совети ќе ги одберете најслатките.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа