Излегува од криза: Грција лежи на злато?

Грција можеби е најзадолжената земја во Европа каде кризата зема најголем замав, но таа има залихи злато кои можат да ја спасат од ситуацијата во која се наоѓа, пренесе Телеграф.

Канадската компанија Елдорадо е подготвена да вложи повеќе од милијарда американски долари за да се ископа златото, пренесува Блумберг.

Се проценува дека Грција има злато вредно 11 милијарди долари со што оваа земја која е во голема криза може да се претвори во најбогата земја во Европа. 

Најголем проблем е тоа што рудата е распространета на голем број различни локации, а во некои случаи се работи за помалку од грам злато на тон земја.

ФОТО: Телеграф

најчитано сега