Македонија меѓу четирите земји со највисок пораст на БДП

И покрај тешките економски услови со кои се справува европскиот континент според податоците објавени од надлежните институции Република Македонија во првиот квартал од 2013 година бележи пораст на БДП за 2.9%, пренесе Курир.

Самиот пораст за 2.9% нашата држава ја вбројува во четирите европски земји со највисок пораст на БДП.

Веднаш зад Македонија и Турција следуваат Романија со 2.2% пораст, Албанија со 2%, Србија со 1.9%, БиХ со 1.7%, Бугарија со незначителни 0.4%, а помалку загрижувачка е ситуацијата во Хрватска која бележи пад од -1.5%, Словенија бележи пад од -3.3% и Грција која бележи пад во економијата и пад на БДП на -5.3%.

Загрижувачка е ситуацијата кај Грција која бележи пад од -5.3%, исто така загрижувачка состојба бележат Кипар со -4.1% како и Португалија која бележи пад од -4.0%. Четвртото најслабо место за пад на БДП во првиот квартал од 2013 година им припаѓа на Словенија која бележи пад од -3.3%.

Раст на БДП во првиот квартал:

Turkey 8.5%

Macedonia 2.9%

Romania 2.2%

Albania  2.0%

Serbia 1.9%

Bosnia and Herzegovina  1.7%

Bulgaria 0.4%

Croatia-1.5%

Slovenia -3.3%

Greece -5.3%

 

Belgium -0.5%

Czech Republic -2.2%

Denmark -0.8%

Germany -0.3%

Estonia 1.2%

Spain -2.0%

France -0.4%

Italy -2.3%

Cyprus -4.1%

Latvia 5.6%

Lithuania 4.1%

Hugary -0.3%

Netherlands -1.3%

Austria 0.0%

Poland 0.5%

Portugal -4.0%

Slovakia 0.8%

Findland -2.0%

Sweden 1.7%

United Kingdom  0.6%

Norway 0.0%

Switzerland 1.4%

ИЗВОР: http://europa.eu/rapid/press-release_STAT-13-86_en.htm

ФОТО: Скај