Торнадото во Оклахома со рекорден дијаметар од 4,2 километри

Смртоносното торнадо што минатиот викенд се развиори над Оклахома имаше рекорден дијаметар од 4,2 километри.

Торнадото било со интензитет Ф-5 , што е највисокиот степен достигнат од една бура според скалата на Фуџита, со ветрови со брзина од над 320 километри на час.

Во некои виори на торнадото бризината на ветровите достигнала 480 километри на час.

Торнадото за жал го однесе животот на најмалку 14 лица. 

најчитано сега