Најновата анализа на серија истражувања објавени во медицинското списание The Lancet предупредува дека ултрапреработената храна (УПФ) претставува сериозна закана за здравјето на децата ширум светот. Истражувањата укажуваат на тоа дека индустријата продолжува да промовира производи кои се богати со калории, но сиромашни со нутритивни вредности, со што се зголемува ризикот од бројни здравствени проблеми.
Ултрапреработената храна најчесто содржи комбинација од шеќер, сол, нездрави масти, индустриски скроб и различни адитиви – меѓу кои емулгатори, прехранбени бои и засилувачи на вкус. Анализата посочува дека децата уште во најраните години масовно се изложени на овие производи. Во 11 држави опфатени со истражувањето, од 10 до 35 проценти од децата под пет години консумирале пијалаци засладени со шеќер.
Со возраста, консумацијата дополнително расте. Според податоците, 60 проценти од адолесцентите изеле најмалку еден засладен производ денот пред да учествуваат во анкетата. Во индустријализираните земји, пак, над половина од дневниот калориски внес кај населението доаѓа токму од ултрапреработена храна.
Анализата нагласува дека ваквите производи го максимизираат профитот на индустријата, но не се соодветни за детската исхрана. УПФ често доведува до дебелина поради високата калориска вредност и лесното прејадување, а поради ниската содржина на витамини и минерали ја потиснува здравата храна од исхраната. Истражувањата, исто така, утврдуваат поврзаност со нарушувања во растот, депресија, хиперактивност и проблеми во учењето.

