Close Menu
    Најново

    Арсовска-Манов: До крај на декември „Сејф сити“ во Куманово и Тетово

    03.12.2025 во 21:19

    Амела: Ќерка ми има деформитет, син ми аутизам – приказна за храброста на мајка

    03.12.2025 во 21:03

    Украински дронови погодиле база на единицата „Ахмат“

    03.12.2025 во 20:48
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Актуелно
    • Арсовска-Манов: До крај на декември „Сејф сити“ во Куманово и Тетово
    • Амела: Ќерка ми има деформитет, син ми аутизам – приказна за храброста на мајка
    • Украински дронови погодиле база на единицата „Ахмат“
    • Училишна драма: Две деца натепале соученик
    • Анализа: Шеќерните пијалаци ги консумираат и најмалите – ризиците растат
    • Митева: Со ,,Сејф сити“ добиваме поголема безбедност во сообраќајот
    • Панова: Владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ работи транспарентно и во интерес на народот
    • Муцунски се сретна со Италијанците: На маса Коридор 8
    • Најново
    • Популарно
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    Press24Press24
    • Насловна
    • Македонија
      • Политика
      • Скопје
      • Црна хроника
    • Бизнис
    • Свет
      • Регион
    • Забава
    • Спорт
    • Технологија
    • Интервју
    Press24Press24
    Home » Анализа: Шеќерните пијалаци ги консумираат и најмалите – ризиците растат

    Анализа: Шеќерните пијалаци ги консумираат и најмалите – ризиците растат

    03.12.2025 во 20:10
    Сподели
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Најновата анализа на серија истражувања објавени во медицинското списание The Lancet предупредува дека ултрапреработената храна (УПФ) претставува сериозна закана за здравјето на децата ширум светот. Истражувањата укажуваат на тоа дека индустријата продолжува да промовира производи кои се богати со калории, но сиромашни со нутритивни вредности, со што се зголемува ризикот од бројни здравствени проблеми.

    Ултрапреработената храна најчесто содржи комбинација од шеќер, сол, нездрави масти, индустриски скроб и различни адитиви – меѓу кои емулгатори, прехранбени бои и засилувачи на вкус. Анализата посочува дека децата уште во најраните години масовно се изложени на овие производи. Во 11 држави опфатени со истражувањето, од 10 до 35 проценти од децата под пет години консумирале пијалаци засладени со шеќер.

    Со возраста, консумацијата дополнително расте. Според податоците, 60 проценти од адолесцентите изеле најмалку еден засладен производ денот пред да учествуваат во анкетата. Во индустријализираните земји, пак, над половина од дневниот калориски внес кај населението доаѓа токму од ултрапреработена храна.

    Анализата нагласува дека ваквите производи го максимизираат профитот на индустријата, но не се соодветни за детската исхрана. УПФ често доведува до дебелина поради високата калориска вредност и лесното прејадување, а поради ниската содржина на витамини и минерали ја потиснува здравата храна од исхраната. Истражувањата, исто така, утврдуваат поврзаност со нарушувања во растот, депресија, хиперактивност и проблеми во учењето.

    Популарно

    Ќе нема струја шест часа – ЕВН најави прекини во неколку општини

    01.12.2025 во 09:11

    Премиерот Мицкоски поради здравствени причини нема да присуствува на македонско-српскиот бизнис форум

    03.12.2025 во 09:11

    Општина Аеродром и пиша 1300 евра казна на фирмата што ја гради полициската станица во Ново Лисиче – со гуми со кал возеле по улиците

    03.12.2025 во 10:53

    Комбе прегази 2-годишно дете – избегало од рацете на баба му и излетало на улица

    03.12.2025 во 10:30
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Насловна
    • Најново
    • Импресум
    • Маркетинг
    Њу Медиа Комјуникејшн © 2010 | сите права заштитени

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.