Владата на Србија со закон ќе ја штити и чува кирилицата

Владата на Србија го усвои Предлог -законот за употреба на јазиците во јавниот живот и заштита и зачувување на кирилицата, со кој се регулира употребата на српскиот јазик и мерките за заштита на кирилицата како мајчин јазик , соопшти српската влада.

 

„Овој Предлог -закон го дефинира воспоставувањето дополнителни мерки насочени кон негување на српскиот јазик и кирилицата, како и културните и традиционалните вредности и пошироката употреба на кирилицата во јавниот живот, со оглед на историското, културното и идентитетското значење на оваа азбука “, се наведува во соопштението.

 

Предлог -законот предвидува проширување на кругот на субјекти кои се должни да користат кирилско писмо, односно сите субјекти кои работат или вршат дејности со мнозински удел во јавниот капитал.

Пропишани се и стимулативни мерки насочени кон приватниот сектор, односно воспоставување даночни и други административни олеснувања за субјектите кои ќе одлучат да ја користат кирилицата во својата работа и деловно работење.

Исто така, предвидено е културните и другите настани, кои се финансирани или кофинансирани од јавни средства, да имаат лого напишано со кирилица, во согласност со прописите според кои се организираат.

Ќе се формира и посебен Владин совет за српскиот јазик, „кој ќе ја следи и анализира состојбата во областа на употребата на српскиот јазик во јавниот живот и спроведувањето на мерките за заштита и зачувување на кирилицата како мајчин јазик и спроведување на мерки препораки, и подобрување на состојбата со јазикот

 

Според соопштението, предлогот испратен на усвојување до Собранието на Србија.

02.09.2021 - 21:36

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа