Туршија од црвен кромид на италијански начин: Деликатес во кој ќе уживате на зима

 

Покрај тоа што има совршено крцкав и киселкав вкус, и естетски изгледа многу впечатливо, па кога ќе ја послужите – тоа ќе биде празник за сите сетила

Состојки:

1,5 кг ситен црвен кромид

219% алкохолен оцет

1 л вода

4 лимона

3 лажици шеќер

4 лажици сол

2 кесички бибер во зрно

Приготвување:

1. Во поголем лонец ставете лушпи од исчистен кромид, прелејте ги со половина од оцетот, додајте сол и поклопете го, па оставете го да отстои еден ден.

2. Следниот ден, заедно со течноста во која отстојал, ставете го кромидот да се вари 3-4 минути од моментот кога ќе зоврие.

3. Тргнете го од рингла и оставете го да се олади.

4. За тоа време, измешајте го преостанатиот оцет со вода, сок од лимон и шеќер, па проварете го сето тоа кратко, а потоа оладете го.

5. Оладениот кромид редете го во теглички, додајте бибер и прелејте со разблажен оцет.

6. Затворете ги теглите и ставете ги на ладно место.

Уживајте!

 

 

 

Добивајте вести на Viber

14.09.2020 - 12:46

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега