Тренчевска: Работиме на менталното здравје со младите за младите

 

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчавска, се сретна со претседателот на младинскиот совет на Македонија, Филип Ивковски, и со програмската менаџерка Александра Филипова. На средбата беше претставена стратегијата за ментално здравје кај млади изработена од страна на НМСМ.

За време на средбата, претставниците на НМСМ ги претставија своите намери и уверувања за важноста на менталното здравје кај младите, особено по ковид-кризата, со која се соочуваше светот во изминатите години. Од страна на претставниците беше посочено дека стратегијата веќе била на расправа во Собранието на Република Северна Македонија со Клубот на младите пратеници.

Стратегијата се фокусира на поактивни мерки за спречување проблеми со менталното здравје кај младите и стратегии за рана интервенција за идентификување и решавање на проблемите во рана фаза. Таа ја нагласува потребата да се подигне свеста за менталното здравје на младите, да се намали стигмата и да се промовира писменоста за менталното здравје кај младите, родителите, образовниот кадар и пошироката заедница.

Министерката Тренчевска на средбата истакна дека оваа средба соодветствува со моменните заложби и интереси на Министерството за труд и социјална политика. Таа истакна дека менталното здравје е фокус на работата на Министерството и дека тоа се потврдува со кампањата Walk and Talk, која се спроведува и во која младите активно се вклучуваат во разбивање на стигмата за менталното здравје. Таа ја искажа својата поддршка за усвојување ваква стратегија затоа што тоа ќе доведе до исполнување на заедничката цел – благосостојба на младите.

29.11.2023 - 15:48

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега