Рецепт за качамак на малку поразличен начин - вкусен оброк за целото семејство
Традиционалното јадење од пченкарно брашно кое сите го сакаат, ќе „го снема“ од чинијата веднаш.
Качамакот е традиционално јадење од нашите простори, а некогаш важел за „храна за сиромашните“. Меѓутоа, качамакот денес со гордост се поставува на гостинските трпези затоа што се подготвува брзо, многу е здрав и вкусен.
Рецептот за ова јадење е многу едноставен и пред сè економичен, а традиционален начин на подготовка е промена во само една намирница - путер.
Путерот на качамакот му дава посебна нота и веруваме дека оваа комбинација на вкусови ќе ви се допадне.
Состојки:
- 4 шолји вода;
- 1 лажица сол;
- 1 шолја жолто, пченкарно брашно;
- 3 лажици путер.
Подготовка:
Во тенџере ставете ја водата и додадете го солот, па оставете водата да почне да врие.
Кога водата ќе почне да врие, полека, постојано мешајќи, додадете го пченкарното брашно.
Намалете ја температурата и постојано мешајте додека водата не испари, а брашното не згусне.
Извадете го тенџерето од оган, па додадете го путерот и сè добро измешајте.
Качамакот се служи топол со сирење или кисело млеко.
Пријатно јадење!
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа