Посета на министерот за внатрешни работи Панче Тошковски на Центарот за обука на МВР

Денес, министерот за внатрешни работи Панче Тошковски оствари работна посета на Центарот за обука на министерството за внатрешни работи.

На средбата, од страна на раководството на Центарот за обука, детално беше запознат со начинот на функционирање и активностите кои во моментот се спроведуваат во Центарот.

Центарот за обука е акредитиран преку ИАДЛЕСТ од Соединетите Американски Држави, а во моментов тече процесот за негова реакредитација. Во таа насока министерот Тошковски изврши увид на исполнувањето на стандардите од кои зависи реакредитацијата, најголем дел од нив зависат од исполнување на материјално-техничките капацитети кои согласно стандардите треба да бидат на високо ниво за истите да бидат исполнети.Тука спаѓаат сместувачките капацитети, училниците, стрелиштата, салите за физичко, бројот на учесници/кандидати во тимовите за обука, начинот на спроведување на наставата, човечките ресурси итн.

Состојбата која е затекната не е во целост задоволителна, но министерот Тошковски истакна дека е потребно да се вложат максимални напори со цел исполнување на стандардите. Во таа насока министерот потврди дека до сега се завршени сите правни процедури за отпочнување со реконструкција на Центарот за обука, но согласно предвидената документација потребно е да се направат дополнителни реконструктивни зафати со цел затекнатите проблеми да не се повторуваат во иднина.

Дополнително, министерот Тошковски потенцираше дека е потребно итно решавање на статусот на редовните обучувачи во Центарот за обука. Недозволиво е овој кадар да нема полициски овластувања согласно видот на наставата и обуките кои ги изведува, како што впрочем е тоа регулирано во сите полициски академии и центри за обука во соседството и во Европа.

16.02.2024 - 17:52

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа