Половина од иселените Украинци сакаат да се вратат дома

Половина од украинските бегалци во Германија, Полска и Чешка се подготвени да се вратат во Украина доколку дозволат условите. Ова го покажува социолошкото истражување спроведено на крајот на минатиот месец од Киевскиот меѓународен институт за социологија, објави Укринформ.

Мнозинството од испитаниците се подготвени да се вратат доколку критичната инфраструктура работи нормално (34 проценти) и доколку земјата стане безбедна (34 проценти).

За 26 отсто од испитаниците неопходен услов за нивното враќање во земјата е проблемот со сместувањето и завршувањето на целосната руска инвазија.

Помал број од испитаниците како неопходен услов ја наведоа можноста за наоѓање работа (16 проценти) и испраќање на децата на училиште или градинка (13 проценти).

Повеќето од интервјуираните раселени Украинци (66 проценти) се прилично или целосно задоволни од условите за живот во нивните земји домаќини. Од нив 28 отсто се целосно задоволни, а 38 отсто се прилично задоволни, додека останатите не се задоволни.

Речиси седум проценти укажуваат дека веќе се стекнале со државјанство на друга земја, а 12 проценти дека поднеле барање за тој документ. Други 34 отсто не поднеле барање за странско државјанство и немаат намера да го сторат тоа.

Притоа, речиси половина од испитаниците – 45 отсто, начелно би сакале да се стекнат со странско државјанство, иако тоа се уште не го сториле, истакнува Укринформ.

Социолозите ги засноваат своите заклучоци на фактот дека луѓето кои немаат или никогаш не аплицирале за државјанство на друга земја, кои не се целосно задоволни со условите за живот во земјата домаќин и кои поставуваат одредени услови за враќање во Украина (и се воздржуваат од одговорете „Планирам да останам долго време“) поверојатно е дека ќе се вратат дома.

Според овој пристап, точно половина од испитаниците (50 проценти) наведуваат дека имаат поголема веројатност да се вратат во Украина.

Укринформ забележа дека, според податоците на Евростат, до крајот на март во земјите на Европската унија имало 4,2 милиони украински бегалци кои добиле статус на привремена заштита.

14.05.2024 - 18:11

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега