Многу луѓе веруваат дека повременото пиење алкохол по работа или коктел за време на викендот нема сериозно да му наштети на здравјето. Сепак, експертите сè повеќе предупредуваат дека дури и умереното консумирање алкохол може да има тивко влијание врз мозокот. Со текот на времето, таквата навика може да придонесе за развој на оштетување што се меша во нормалната функција на мозокот.

Истражувањата покажуваат дека консумирањето алкохол, особено во поголеми количини, значително го зголемува ризикот од лезии на мозокот. Неодамнешна студија која анализирала мозочно ткиво од повеќе од 1.700 починати лица со просечна возраст од 75 години, открила дека оние кои пиеле осум или повеќе пијалоци неделно имале 133 проценти поголем ризик од оштетување на мозокот во споредба со оние кои не пиеле.

Дури и поранешните пиечи имале 89 проценти поголем ризик, додека умерените пиечи имале 60 проценти поголем ризик.

„Откривме дека прекумерното пиење е директно поврзано со знаци на оштетување на мозокот, што може да влијае на меморијата и вештините за размислување на долг рок“, рече авторот на студијата, д-р Алберто Фернандо Оливеира Хусто, според  SheFinds.

Дури и повременото пиење може да има последици по здравјето на мозокот

„Алкохолот делува како депресант на централниот нервен систем, нарушувајќи ја когнитивната функција и координацијата. Долгорочната, прекумерна консумација на алкохол може да доведе до сериозни, трајни последици, како што е алкохолна деменција“, објаснува нутриционистката Лиса Ричардс. Оваа болест вклучува губење на меморијата, конфузија и намалени способности за решавање проблеми.

Дури и повременото пиење може да има последици врз здравјето на мозокот, зголемувајќи го ризикот од когнитивен пад и деменција во текот на животот.

Експертите советуваат алкохолот да се замени со поздрави алтернативи како газирана вода со овошје, билни чаеви, комбуха или безалкохолни коктели. Ваквите избори ви овозможуваат да уживате во друштвени моменти без ризиците што ги носи алкохолот.

Leave A Reply

Exit mobile version