Откриена тајната за традиционалната пивтија: Рецепт со кој ќе нема шанси да згрешите
Скоро нема човек кој не ги сака феноменалните желатински пити направени од мешавина од месо и зачини.
Состојки:
3 свински нозе
300 гр говедско месо (може да се направи без него)
300 гр свински гради
2-3 свински уши
1 свинска коленица
1 кромид
1 морков
неколку чешниња лук
бибер
Подготовка:
Измијте ги сите состојки, исечете го зеленчукот и исечете го лукот, но не ставајте го да готви. Ние го додаваме на самиот крај на секое јадење поединечно.
Ставете ги преостанатите состојки во поголемо тенџере, додадете бибер, сол и истурете вода. Оставете да се готви околу 4 часа. Во меѓувреме, од време на време вадете ја пената што се создава од готвење месо.
Кога ќе поминат 4 часа, проверете дали месото е варено. Ако само се оддели од коските, тоа е знак дека е готово.
Извадете сè и исцедете ја течноста. Потоа искинете го месото така што ќе добиете парчиња. Овие парчиња наредете ги на дното на садовите во кои ќе ја истурите течноста. Ставете го ситно сецканиот лук над парчињата месо.
Кога ќе го потрошите целото месо, полека пополнете ги садовите со вода во која се готви месото.Така наредените садови ставете ги на ладно место и покријте ги, па оставете да се стегне смесата.
Тајната за правење најдобра пивтии е да се готви месото на тивок оган долго време, така што супстанциите потребни за желатинизација на пивтијата се ослободуваат од коските. Само тогаш нема да треба да додадете ништо друго на нив.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа