Неколку работи кои треба да ги занете за ф’стаците

 

Ф’стаците се сè попопуларни поради позитивните ефекти кои ги имаат на здравјето, а готвачите почнаа да ги користат на амбициозни начини, па веќе постојат многу рецепти кои е невозможно да се игнорираат. Еве пет работи кои би требало да ги знаете за нив.

  1. САД во моментов се најголемиот производител на ф’стаци во светот, откако во 2010 година го надминаа Иран. 
     
  2. Еден плод содржи само три до четири калории. Ф’стаците имаат најмалку калории од сите останати оревести плодови.
     
  3. Ф’стаците содржат повеќе калиум од сите останати оревести плодови, а калиумот влијае на снижување на нивото на кортизолот, хормонот на стресот.
     
  4. Јадењето ф’стаци може да помогне во намалувањето на холестеролот и намалувањето на ризикот од рак. Одлични се како извор на фитостерол, растително соединение кое го намалува нивото на лошиот холестерол. Содржат и антиоксиданси кои се добри за борбата против ракот, вклучувајќи каротеноид, бета-каротен и лутеин, кој им ја дава препознатливата зелена боја.
     
  5. Црвени ф’стаци не постојат во природата. Увозниците на ф’стаци користат црвена и понекогаш зелена боја за да ги прикријат неправилностите поради традиционалните методи на берба.
13.06.2014 - 18:19
 
 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега