Кои се најдобрите универзитети во светот?

Кваскарел Симондс (QS) ја објави својата листа на најдобро рангирани универзитети во светот за 2013 година.

„The QS World University Rankings“ зема предвид повеќе од 2.000 универзитети и евалуира повеќе од 700 со цел да се добијат најдобрите и врши споредба според регион, субјект, академско поле, истражување, репутација и други критериуми.

„The QS World University Rankings“ се смета за една од трите највлијателни меѓународни рангирања на универзитети, заедно со „Times Higher Education World University Rankings“ и „Academic Ranking od World Universities“.

Најдобри светски универзитети се овие:

(според индексот на успешност на одделна институција)

1. Масачусетски Институт за технологија (МИТ) - 100.0

2.Харвард - 99.2

3. Кембриџ - 99

4. Универзитет Колеџ Лондон (UCL) - 98.9

5. Империал Колеџ Лондон - 98.8

6. Оксфорд - 98.7

7. Стенфорд - 96.8

8. Јејл - 96.5

9. Универзитет Чикаго - 96.2

10. Калифорниски Институт за технологија (Caltech) - 96.1

10. Принстон - 96.1

12. Швајцарски Федерален институт за Технологија (ETH Zurich) - 94.3

13. Универзитет Пенсилванија - 93.8

14. Колумбија - 93.6

15. Корнел - 92.5

19.12.2013 - 10:36

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега