Евакуирани 4500 луѓе во Мексико - опасност од експлозија на нафтовод

Повеќе од 4500 лица мораа да бидат евакуирани од населбата во западниот дел од Мексико откако големи колочини на бензин истече од нафтоводот кои бил оштетен од страна на криминалци со цел да украдот гориво. 

- Во близина на градот Гвадалахара, големо количество бензин истекуваше од нафтовод на околу 140 метри од станбена населба, потврди Артуро Самора, државен министер на полицијата во мексиканската држава Халиско. Тој додаде дека иако бензинот не се запалил локалните жители се евакуирани заради превентива.

Мексиканската државна компанија „Пемекс“ трпи голема материјална штета поради илегално истекување гориво.

31.10.2013 - 11:20

најчитано сега