Битолчанец уништил црква доцртувајќи стари фрески

Битолчанец си заработи кривична пријава за „оштетување или уништување на добра под привремена заштита или културно наследство или природни реткости“. 

Се работи за 65-годишниот Б.Д. кој во период од 2 до 4 септември без да поседува лиценца за вршење конзерваторска дејност, извршил пресликување на дел од ѕидното сликарство во внатрешноста на храмот „Св.Ѓорѓи“ во с.Ново Село-битолско.

Со тоа битолчанецот трајно ја оштетил црквата.

30.10.2013 - 12:51

најчитано сега