Вкусна билка со лековито дејство, неколку причини зошто треба да користите ѓумбир
Ѓумбирот е тропска зачинска билка која расте во висина од 100 до 150 сантиметри и потсетува на трска поради листовите. Коренот на ѓумбирот е меснат , во дебелина колку прст и околу 20 сантиметри долго. Спецификата на ѓумбирот е во ароматичноста на коренот, која потсетува на лимон, а вкусот е слатко пикантен и свеж.
Ѓумбирот е многу вкусен како зачин и се користи како во солените така и во слатките јадења, додаток во пивото и во некои ликери.
Лековитото дејство на ѓумбирот
Се користи против воспаленија, за облоги против отоци, против грчеви,за намалување на болки во мускулите и коските како артритисот, како превентива против настинки и за смирување на кашлицата, за јакнење на имунитетот, ја подобрува циркулацијата и спречува згрутчување на крвта, делотворен лек е против мигрена и против грип.
Го подобрува помнењето, делува како афродизијак, ја намалува мачнината во бременоста без штетни последици и мачнината за време на патувањата. Има антисептично дејство и ги уништува микро организмите, се користи за исцрпеност и умор бидејќи го подига нивото на енергија во организмот. Ѓумбирот содржи материи кои го забрзуваат метаболизмот и помага во разградување на месото и млекото во организмот. Тој е силен антиоксиданс кој ја подобрува функцијата на црниот дроб и е одличен за детоксикација на организмот.
Чајот од ѓумбир е многу добар за проблеми со желудникот, додека етеричните масла што ги содржи се одлични за одвикнување од алкохол , го намалуваат стресот па се користат и за масажа. Ѓумбирот е делотворен и за намалување на холестеролот во крвта, а го зголемува и бројот на сперматозоиди.
Има антисептичко дејство па затоа се користи како додаток во топли напитоци за смирување на кашлица и за болки во грлото во текот на зимата.
Со еден збор само добро може да ви направи без да имате никакви штетни последици.
Дајте му шанса!
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа