Нов тип на ХИВ вирусот во Русија кој се шири со голема брзина

Во Русија е откриен нов тип на ХИВ-вирусот кој се ширел со „голема брзина“. Вирусот е познат како 02_AG/A, и за првпат е откриен во сибирскиот град Новосибирск во 2006 година, а сега е одговорен за над 50 проценти нови зарази со ХИВ вирусот во регионот, наведува Центарот за вирологија Вектор.

Станува збор за вирус кој може да се шири многу побрзо од сегашниот водечки тип на ХИВ во Русија, а го има и во Чеченија, како и во поранешните советски републики Киргистан и Казахстан.

18.10.2013 - 09:33

најчитано сега