Најголемата грешка која сите ја прават со лукот и ги убива неговите антиоксидантни дејства
Ако веднаш го ставате лукот во тава веднаш откако го исчистите правите голема грешка.
Најдобар начин за да ги добиете сите антиоксиданти од лукот е да го исецкате на ситни парченца и да почекате минимум 15 минути пред да го ставите во тава и да го готвите.
Всушност толку време е потребно за ензимите кои се наоѓаат во лукотда се измешаат и да почнат да делуваат во комбинација со останатите состојки на лукот и така да приоизведе алицин.
Алицинот е состојка која се поврзува со превенција од рак, а нагло затоплување го уништува овој ензим.
Затоа нареден пат кога готвите почекајте 15 минути.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа