Најголемата грешка која сите ја прават со лукот и ги убива неговите антиоксидантни дејства

 

Ако веднаш го ставате лукот во тава веднаш откако го исчистите правите голема грешка.

Најдобар начин за да ги добиете сите антиоксиданти од лукот е да го исецкате на ситни парченца и да почекате минимум 15 минути пред да го ставите во тава и да го готвите.

Всушност толку време е потребно за ензимите кои се наоѓаат во лукотда се измешаат и да почнат да делуваат во комбинација со останатите состојки на лукот и така да приоизведе алицин.

Алицинот е состојка која се поврзува со превенција од рак, а нагло затоплување го уништува овој ензим.

Затоа нареден пат кога готвите почекајте 15 минути.

 

 

 

 

Добивајте вести на Viber

14.10.2019 - 20:26

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега