ВИДЕО: Вка се протестира - пред парламентот истурија 400.000 франци

400.000 швајцарски франци или нешто околу 350.000 евра денеска беа истурени пред зградара на швајцарскиот Парламент почнувајќи ја иницијативата за минимален додаток. Тие бараат сите граѓани на Швајцарија да добиваат од државата по 2500 франци месечно а малолетните по 1800 франци. Оваа инцијатива ќе оди на референдум, бидејќи активистите собрале 130.000 потписи. 

Тие денеска во Берн истурија 14 тони кованици, односно 400.000 франци раситнети во 8 милиони монети од 5 центи.

05.10.2013 - 11:59

најчитано сега