Канада ќе дозволи да се одгледува канабис

Канадското федерално биро покрена постапка за да се дозволи одгледување канабис со цел да се стави под контрола неговата конзумација и да се спречи неговиот шверц.

Досега 156 фирми поднеле барање,а само две добиле одобрение.

Се очекува до 2024 година околу 450 илјади корисници на марихуана да престанат да купуваат канабис од илегални продавачи.

Еден грам марихуана во улична продажба е околу десет долари додека фирмите што ќе се занимаваат со одгледување ќе продаваат за 7,6 долари, се вели во соопштението. 

30.09.2013 - 10:28

најчитано сега