Заврши шестата фаза од реставрацијата на црквата „Свети Никола“ во Охрид

Заврши шестата фаза од проектот за конзервација и реставрација на архитектурата и на фрескоживописот на црквата „Свети Никола“ во Охридското село Косел.

Во изминатите фази извршена е конзервација на архитектурата на овој сакрален објект, а етапно се работеше и на конзервацијата на вредниот фрескоживопис, соопшти Министерството за култура. Направено е целосно препокривање, фугирање на отпадните делови, расчистен е околниот простор, а старите  врати на западната и на јужната фасада се заменети со нови, изработени од храстов материјал и соодветно декорирани. Во внатрешноста на црквата, пак, годинава се работеше на конзервацијата на оштетените фрески, особено на источниот ѕид од олтарскиот простор. Конзервацијата на фрескоживописот продолжува и наредната година.

Црквата „Свети Никола“ е значаен споменик на културата и датира од 15 век.

 

24.09.2013 - 11:41
Фото: 
Сител

најчитано сега