Рецепт за лутеница стар 100 години
Подготовка на домашна лутеница не е лесна работа, па затоа е добро да се имаа тестиран и докажан рецепт.
Прво доматите се лупат и се мелат со мелница за месо. Потора се ставаат во големи бакарен котел и се пушта на не многу силен оган.
Потоа семеша побавно, а доматите што повеќе се сушат повнимателно треба да биде и мешањето.
Пиперките се печат преку и се редат во сад, кој се ограничени, или најлон кеса за да се направи пареа, а потоа се чистат. Оставете ги 1-2 часа во голема сад или кадифе, малку наклонети. После тоа, се меле во мелница за месо.
Модриот патлиџан се пече, кога се лади, се отсекува, се сече на парчиња, сосови и остава да избледи за 2 часа, а потоа се населува. Морковот се чисти, подмачкан во сол, а исто така е заземјен.
Пиперките, модар патлиџан и моркови се додаваат внимателно во сос од домати со континуирано мешање.
Кога смесата ќе се намали се ставаат додатно се додаваат ситно сецкани чили како и ким и црн пипер.
Потоа го оставате тоа да се допржи уште половина час по што лутенцата треба а е готова.
Состојки:
црвени пиперки - 20 кг
домати - 10 кг
модар патлиџан - 5 кг
морков - 3 кг
топла пиперка - 4-5 парчиња
пиперка - 1 кеса, земја
ким - 1 кеса, земјата
чувар - 2 лажици
масло - 1 шише
шеќер - 200 гр
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа