Рецепт за лутеница стар 100 години

Подготовка на домашна лутеница не е лесна работа, па затоа е добро да се имаа  тестиран и докажан рецепт.

Прво доматите се лупат и се мелат со мелница за месо. Потора се ставаат во големи бакарен котел и се пушта на не многу силен оган.

Потоа семеша побавно, а доматите што повеќе се сушат повнимателно треба да биде и мешањето.

Пиперките се печат преку и се редат во сад, кој се ограничени, или најлон кеса  за да се направи пареа, а потоа се чистат. Оставете ги 1-2 часа во голема сад или кадифе, малку наклонети. После тоа, се меле во мелница за месо.

Модриот патлиџан се пече, кога се лади, се отсекува, се сече на парчиња, сосови и остава да избледи за 2 часа, а потоа се населува. Морковот се чисти, подмачкан во сол, а исто така е заземјен.

 

Пиперките, модар патлиџан и моркови се додаваат внимателно во сос од домати со континуирано мешање.

Кога смесата ќе се намали се ставаат додатно се додаваат ситно сецкани чили како и ким и црн пипер.

Потоа го оставате тоа да се допржи уште половина час по што лутенцата треба а е готова.

Состојки:

црвени пиперки - 20 кг

домати - 10 кг

модар патлиџан - 5 кг

морков - 3 кг

топла пиперка - 4-5 парчиња

пиперка - 1 кеса, земја

ким - 1 кеса, земјата

чувар - 2 лажици

масло - 1 шише

 

шеќер - 200 гр

 

 

 

 

06.09.2018- 14:15

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега