За американските лекари хомосексуалноста е болест

 

Во САД, според важечките норми, хомосексуалноста и понатаму е болест. Американскиот актер и режисер Метју Мур, по регуларниот преглед во клиника во Калифорнија добил дијагноза „хомосексуално однесување“.

Метју Мур, кој не крие дека е хомосексуалец, бил шокиран кога дознал дека кодот 302.0 значи „сексуални или психички нарушувања“ и оти шифрата не се користи од 1973 година.

Лекарот му објаснил на Мур дека хомосексуалноста и понатаму е болест.

ФОТО: Дневник

15:25

најчитано сега