Еврозоната почна консултации за отпуштање на трета програма за помош на Грција

Еврозоната почна првични консултации за отпуштање на трета програма за антикризна помош на Грција, најверојатна во вредност од над 50 милијарди евра, изјави анонимен европски извор, јави ИТАР-ТАСС. 

Можноста за доставување на трет тригодишен пакет најверојатно ќе биде разгледана на седница на Еврогрупата во септември, додаде европскиот претставник.

Грција, според експертите, самата нема да може да ги пополни финансиските дупки, бидејќи се уште не се гледаат можностите за нејзиното враќање на финансиските пазари.

Првата тригодишна програма за Грција беше усвоена во 2010 година во вредност од 110 милијарди евра, од кои две третини обезбедија земјите од еврозоната, а една третина Меѓународниот монетарен фонд. 

ФОТО: Денешен

13:32

најчитано сега