На ќерката на Фидел Кастро и е забранет влез во САД

 

Ќерката на претседателот на Куба, Раул Кастро не може да ја посети Филаделфија за да ја прими наградата за борба против правата на хомосексуалците, затоа што Стејт департменот го одби нејзиното барање за виза. Мариела Кастро требала да присуствува на конференцијата за лезбејски, геј, бисексуални и трансексуални права, спонзорирана од страна на Екилитари форумот, судејќи според зборовите на Малком Лазина, генералниот директор. Шокирани сме што нашиот Стејт департмент не сака да дозволи слобода на говорот, особено затоа што во прашање е интернационалниот самит за човекови права. Оставете ја ќерката на кубанскиот претседател на мира“, изјавил Лазин. Портпаролот на Стејт департменот Ноел Клеј изјавил дека нема коментар затоа што документите кои се поднесуваат за виза се доверливи. Мариела Кастро, ќерка на пензионираниот лидер Фидел е директорка на Националниот кубански центар за сексуално образование. Како најистакнат борец за правата на хомосексуалците се обидува да ја подигне свеста на јавноста, да ги образува полицајците за ЛГБТ правата и да лобира за работодавците да ги легализираат истополовите синдикати. 

најчитано сега