Денови на канадската литература во Македонија

Во рамки на манифестацијата „Денови на канадската литература во Македонија”, што се одржува од денеска до 28 април, во НУБ „Св. Климент Охридски“ беа промовирани изданија од канадски автори преведени на македонски или на албански јазик.

На настанот, кој го организираа издавачките куќи „Икона“ и „Шкупи“, канадскиот амбасадор Роман Вашчук истакна дека Македонија и Канада се сродни по мултикултурализмот.

-  Канада е земја на многу емигранти, двојазична и мултикултурна. Преобликувана е во 200 години од културата на староседелците и од секој нов бран емигранти. Канада е интересна поради широкиот опсег на различни потекла, рече Вашчук. Задоволен е што во Македонија има интерес за објавување литература на канадски автори кои творат на англиски или на француски, двата  официјални јазика во земјата. 

 

најчитано сега