Комисијата за верификација на фактите лустрираше починат академик

Денеска Комисијата за лустрација лустрираше уште 14 нови припадници на тајните служби, пренесе Канал 5.

Меѓу нив е и починат академик кој соработувал со тајните служби и следел писатели и уметници, а пред тајните служби ги кодошел, а за некои тврдел дека пишуваат лоша литература.

Бидејќи е починат неговото досие заведено под псевдонимот Славјан и нема да биде објавено. 

Комисијата лустрираше уште 14 припадници на тајните служби како наредбодавци кои наредиле следење и кодошење на актуелен претседател на политичка партија во почетокот на плурализмот во Македонија. Меѓу нивните жртви е и актуелен член на Државната изборна комисија кого службите го следеле пред 20 години.

ФОТО: А1.он

најчитано сега