Уапсен свештеник на Ватикан - украл 600.000 евра од банката и давал на мафијата

Свештеникот од Ватикан Нунцио Скарано кој е бискуп во Јужна Италија, пред еден месец бил суспенидарн од своите должности поради тоа што полицијата се сомневала дека земал од сметката на Ватиканската банка сума од 600.000 евра, а парите ги делел на свои пријатели и мафијата. ТОј парите ги земал по делови од по 10.000 евра, а потоа чековите ги депонирал во италијанска банка за отплата на хипотека. Портпаролот на Ватикан пак одбил да ја коментра целата ситуација. 

Папата Фрањо најаи дека ќе се формира специјална комисија која што ќе ги контролира скандалите кои го погодија Ватикан, а истата ќе функционира во согласност со мисијата на црквата. 

 

 

најчитано сега