Во Македонија живеат 35 мултимилионери - знаете ли колку “тежат“?

 

Според годинешниот извештај World Ultra Wealth Report 2012-2013, (WUWR), Македонија има 35 мултимилионери кои вредат вкупно 4 милијарди долари (билиони долари)..

Според критериумите на WUWR, мултимилионери се сите оние чие богатство е проценето на повеќе од 30 милиони долари.

Хрватска е прва во регионот со 260 мултимилионери, а веднаш зад неа Србија со 90. Во БиХ има 85 милионери, во Словенија 70, во Албанија 55, а во Црна Гора има 21 милионер.

Во светот има вкупно 187.380 мултимилионери. Најмногу мултимилионери живеат во Германија - 15.770, а веднаш зад неа е Велика Британија со 10.515 мултимилионери.

 

 

најчитано сега