Дванаесет гревови и злочини на МОНСАНТО!

Образложувањето поради што е мултинационалната агрохемиска и земјоделско биотехничка корпорација е таква жешка тема, денеска е доволно документирана. Толку е добро документирана што е покренат светски глобален марш во знак на протест против ставот и постапките на оваа компанија. Но, во фокус на овој текст, е расветлување на некои од најважните и штетни производи кои Монсанто ги создал низ историјата, од кој добар дел од нив се појавиле и на пазарот, а некои сеуште ги има на полиците низ продавниците.

Овде се наоѓаат 12 Најужасни Производи на компанијата Монсанто

1. Сахарин

Што е тоа? Обично и едноставно, сахаринот е вештачки засладувач. Од 1800 година сахаринот стана популарен како алтернатива за шеќерот, се до 20 век, благодарение во голема мера на напорите на Монсанто, чија почетна намера беше да произведе сахарин за компанијата Кока Кола.

Зошто е штетен? Во почетокот се фалела неговата способност да ги осигура слатките без калории, но потоа падна под критиката во 1970 година кога една студија откри дека истиот предизвикува рак кај експерименталните стаорци и глувци. Но, по монтираниот притисок студијата е занемарена како дефицитарна во своите заклучоци, и денеска може да се најде во голема количина во храната која ја конзумираме.

Каде се користи? Пијалоците, слатките, кексите, лековите, гумите за џвакање, овошјето, пастата за заби и уште многу други.

2. PCB

Што е тоа? Поликлориран бифенил, припаѓа на семејството на вештачки органски хемикалии. За прв пат е пуштен од страна на Монсанто во 1920 година за производство на разладување на течности за широка примена на електричните трансформатори, кондензатори е електромотори. Се произведувал од 1929 до 1979 година откако се забранија.

Зошто е лош? PCB е познатк како предизвикувач на рак, а повеќе не се користи, но неговата штета и понатаму трае, како што една студија во 2011 година тоа го покажа. Тој се наоѓа во крвта на трудница, Пред забраната, PCB се користел во производите за широката употреба, како што се кабелската изолација, пластиката, лепилото, боите и др.

3. Полистирен

Што е тоа? Полистиренот е бионеразградив и одговорен за поголемо количество на собран отпад во светот. Хроничното изложување на него е поврзано со депресија, главоболки, умор и салбост.

Каде се користи? Речиси секаде, но најчесто во спакуваната храна, а познат е и како стиропор. Полистиренот го зацврсти своето место на пазарот, затоа што е издржлив производ од хартија, и поисплатлив е во споредба со пластиката (која истовремено е многу подобра за околината).

4. Нуклеарн оружје

Мислам дека не треба многу да се објаснува за тоа што истата претставувам затоа што е лошо каде и да се користи, но е интересно да се знае дека и Монсанто се има ангажирано во производство на нуклеарно оружје. Набрзо откако добија со лабораторија Thomas & Hochwalt Монсанто, разви одел кој одигра клучна улога во проектот на Менхетен од 1943 до 1945 година. Проектот на Монхато бил одговорен за изработка на првата атомска бомба во Втората светска војна.

5.DDT

Што е тоа? (диклородифенилтриклориетaн) Е најчест користен пестицид дизајниран за борба против маларијата која ја пренесуваат комарците. Монсанто, случајно се најде да биде еден од произведувачите на овој инсектицид кој во последно време беше изложен на критики и беше пред повлекување од пазарот.

Зошто е лош? Забранет е во 1972 година. DDT е поврзан со оштетување на бубрезите, намалување на репродукцијата кај луѓето и поради привремена штета на нервниот систем меѓу останатото.

Каде се користи? За жал DDT се одржа повеќе од 15 години на пазарот и покрај забраната. Нашето изложување на него, веројатно би настанало преку конзумирање на контаминирана риба, култури или атмосферско таложење.

6. Диоксин

Што е тоа? ДИоксините е збир на хемиски сродни соединенија, кои некои ги гледаат како најотровни хемикалии познати во науката. Монсанто оваа хемикалија ја вклучи во производството во 1945 година, кога почнаа да подметнуваат употреба на хемиски пестициди во земјоделието.

Зошто е лош? Диоксинот пред се е лош поради својата способност да се акумулира во прехрамбениот ланец, а извештаите на EPA само потврдија дека диоксинот предизвикува рак кај луѓето. Научниците велат дека само една молекула на диоксин во човечкиот организам е доволна да се создаде тумор.

Каде се користи?

Диоксинот примарно се наоѓа в месото и млечните производи, кои како што се интегрирани тие станаа дел од прехрамбениот ланец

7. Аgent Orange (Agens Orange)

Што е тоа? Хербицид/defoliant кој првенствено се користи како облик на хермиско војување во време на војната во Виетнам. Монсанто едноставно се случи да бде дел од двата најголеми произведувачи на ова смртоносно оружје.

Зошто е лош: Agente Orange е одговорен за повеќе од 400.000 смртни случаеви и 500.000 мани кај новороденчиња на повеќе од милион луѓе кои патат од некои видови на здравствени проблеми. Проблемот со Agent Orange лежи во контаминацијата на диоксинот. Нешто што Монсанто очигледно знае кога го продава на Владата на САД за употреба во војната.

Каде се користи? Импликациите на Agent Orange во Виетнам сеуште се чувствуваат затоа што формално службеното чистење почна дури во 2012 година. Шокирачката напомена дека некои од хемикалиите во кои се наоѓа Agent Orange се уште може да се најдат во некои хербициди, кои се користат и денеска.

8. Нафтените – вештачки ѓубрива

Што е тоа? Како што и самото име сугерира, ова е вод на губре кое се применува на земја или во билните ткива за да се помогне во нивниот раст и развој. Монсанто се вклучи во производство во 1955 година по купувањето на големите рафинерии на нафта.

Зошто е лош? Нафтените вештачки ѓубрива се познати по тоа што ги уништуваат благотворните микроорганизми на земјата. Ова уништување ја стерилизира земјата која станува целосно зависна од надворешниот стимуланс за производство и развој на билки.

Каде се користи? Низ економиите ширум светот, тие наведуваат дека вакво ѓубре се користи во земјоделството при контролата на растот на она што фармерите го одгледуваат.

9. RoundUp

Што е тоа? Roundup хербицид е познат како глифосат (главна компонента на Монсанто Roundup хербицидите) и е најкористен хербицид ширум светот. Создаден е во 1970 година кога Монсанто го основаше својот одел за производство на земјоделски хемикалии, а RoundUp беше тогаш нивен најценет хербицид.

Зошто е лош? Глифосатот е поврзан со ракот, покажуваат бројни истражување поради своите својствакако потенцијални ендокрин дисруптор – оваа хемикалија се меѓа со хормоналниот систем кај цицачите.

Ваквото мешање може да предизвика развојни пореметувања, вродени мани и канцерогени тумори.

Каде се користи? Roundup е одобрен и понатаму да се користи на големо при уништувањето и контролата на тревата. Може да се пронајде и во нашите подземни води, земја, потоци, па дури и во воздухот.

10.Аспартам

Што е тоа? Како и сахаринот, аспартамот е вештачки засладувач кој се користи како замена за шеќерот во храната и пијалоците. Монсанто е поврзан со истиот во 1985 година кога компаниите биле одговорни за производство на аспартам.

Зошто е лош? Него го користат фармацевски компании за секакви отрови кои што ни ги нудат на пазарот, хемикалија која го уништува мозокот и многу др.

Каде се користи? Аспартамот сеуште нашироко се кориси и може да се најде во исхраната, соковите, јогуротот, гумите за џвакање и др.

11.Говедскиот хормонски раст (rBGH)

Што е тоа? Развиен од стрна на Монсанто, rBGH е генетски модифициран хормон кој се вбриззгува во кравите за производството на повеќе млеко

Зошто е лошо? Вештачкото зголемување на производство на млеко, rBGH го подига и вештачкото ѓубриво, остатоците од антибиотиците и хормоните IGF-1 го забрзуваат создавањето на рак. Кога тој се конзумира од страна на луѓето, тој делува како акцелератор на ракот на дојката, дебелото црево и ракот на простатата.

Каде се користи? RBGH сеуште се користи и денеска, а обично се вбризгува во кравите секоја втор ден.

12.GMO

Што е тоа? GMO секако не бара објаснување порати тоа што на големо е познато дека Монсанто е темел на развојот на GMO oрганизмите. Воглавно во раните 1990-ти, Монсанто започна иницијатива за да и понатаму се продолжи со производство под уверение дека тие помагаат да го прехранат светот.

Зошто е тоа лошо? Големите отрови кои што се пикаат во храната на големо, е штетна по нашето здравје.

 

Каде се користи? GMO е присутен во многу земјоделски култури, но најмногу го има во шеќерната репа, компирите, оризот, пченката, тиквиците, зланиот ориз, сојата, лососот и сточната храна. 

10.10.2014 - 17:09


 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега