Шест ужасни работи кои ги јадеме секој ден а не сме ни свесни
Речи си сите намирници што ги јадеме содржат барем една од шесте состојки кои ниту еден нутриционист не би ви ги препорачал
А пакувањто на било кој производ што ќе го купите ќе најдете долг список на збунувачки хемиски состојки. Адитиви, конзерванси, вештачки бои, засилувачи на вкус и засладувачи се само дел од нив.
Според проценките, човекот за една година внесува меѓу 5 и 6 килограми адитиви кои произведувачите на храна се правдаат дека ги ставаат за да не се расипат производите.
Сепак, докторите предупредуваат дека и покрај тоа што се внесуваат во строго контролирани количини, сепак предизвикуваат, алергии и пореметувања од болсти.
Еве дел од најзастапените адитиви.
Вештачки засладувачи (E420, E421, E950 do E970)
Ги внесувате секогаш кога консумирате производи „без шеќер“. Газирани пјалоци, витамини во облик на бомобни, овошни јогурти, лекови, гуми за џвакање, житарици, мултивитамински сокови, сумплементи за вежбање, чај, пудинг, паста за заби, зачини, дресинг сосови за салати. Ова се дел од производитекои ги зодржат засладувачит. Последиците може да бидат големи за оние со дијабетес, но може да предизвикаат и епилепсија, вртоглавица, депресија, замор. Затоа, размислтете кога држите диета, дали вреди за намалената количина на калории.
Трансмасни киселини
Станува збор за вештачки масти кои се додаваат во одредена храна за да и го продолжат рокот на траење. Најчесто и во најголема количина се застапени во маргарин, кекс, разни грицки, прежена ра, пица, крофни, наполитанки.
Последиците од овие киселини се зголемуање на нивото на штетниот холестерол LDL и намалување на добиорт HDL. Се зголемува ризикот од срцеви болести и мозочни удари и се отежнува крвотокот.
Караген (Е407)
Спаѓа во групата најштетни адитиви. На производите во течна состојба им обезбедува хомогеност и го одржува посакуваниот степени на густина. Се користи и во сувомесните производи и се става за да врзе повеќе вода за тие да бидат потешки.
Најзастапен е во напитоци од какао, кондензирано млеко, детска храна, шунка, сладолед, џем, мајонез, сенф, млеко во прав.
Последиците се страшни, бидејќи предизвикува рак на дебелото црево.
Боја на карамела (Е150)
Наместо да станува бор за растопен шеќер, бојата на карамела синтетички се произведува во реакција со шеќерот, амонијак и сулфур.
Најзастапена е во газирани пијалоци, сладолед, слатки и готови намази.
Последиците се проблеми со штитната жлезда, црниот дроб а може да предизвикаат и рак на белите дробови и леукенија.
Мононатриумов глутаминат (Е621)
Неговата улога е на готовите производи да им даде подобар вкус поради што е наречен и „вкусен отров“.
Денеска речи си и да не може да се најде производ кој не го содржи. Тоа е тоа што на виршлите и покрај малиот процент на месо им дава месен вкус.
Последиците се страшни. Ја пореметува работата на хормоните, сосдава хиперактивност кај децата, губење на помнењето, хроничен замор, губење на слухот и пореметување на ендокриниот систем, нагли промени на крвниот притисок и главоболки.
Фруктозен пченкарен сируп
Производителите често го користат бидејќи е поевтин од шеќерот. Овој сируп е тоа што не тера наместо еден кекс, да ја изедеме цела кутија.
Се наоѓа во газирани напитоци, сокови, јогурт, житарици, пецива, кекси, готови супи, мед.
Последици: Зголемување на количината на масти во близина на срцето, црниот дроб и другите витални органи. Поттикнува дијабетес, го успорува метаболизмот и лошо влијае на работата на бубрезите.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа