Луѓето кои ја имаат оваа крвна група се изложени на зголемен ризик од мозочен удар

 

Генерално, крвните групи ја опишуваат богатата разновидност на хемикалии прикажани на површината на нашите црвени крвни зрнца, а меѓу најпознатите се оние наречени А и Б, кои можат да бидат присутни заедно како АБ, поединечно како А или Б или онаа наречена 0. Дури и во овие главни крвни групи, постојат суптилни варијации кои произлегуваат од мутации во одговорните гени.

Студија објавена во 2022 година покажува дека истражувачите на геномиката откриле јасна врска помеѓу генот на подгрупата А1 и ризикот од мозочен удар.

Истражувачите собрале податоци од 48 генетски студии, кои вклучија приближно 17.000 преживеани од мозочен удар и речиси 600.000 контроли без мозочен удар. Сите учесници во студијата биле на возраст од 18 до 59 години.

Пребарувањето ширум геномот открило две локуси силно поврзани со ризикот од мозочен удар. Едниот одговарал на местото на гените за крвната група.

Друга анализа на специфични типови на гени на крвната група потоа открила дека луѓето чии гени кодирани за варијација на групата А имале 16 отсто поголем ризик од мозочен удар пред 60-тата година од животот, во споредба со популацијата на другите крвни групи, пишува „N1 Hrvatska“.

За оние со генот О1, ризикот бил помал за 12 отсто, пренесува „City Magazine“.

Сепак, истражувачите забележале дека дополнителниот ризик од мозочен удар кај луѓето со крвна група А е мал, така што нема потреба од дополнителна претпазливост и тестирање за луѓето од оваа група.

„Сè уште не знаеме зошто крвната група А би била изложена на поголем ризик“, вели васкуларниот невролог Стивен Китнер од Универзитетот во Мериленд.

„Но, тоа веројатно има врска со факторите на згрутчување, како што се тромбоцитите и клетките на обложување на крвните садови, како и други циркулирачки протеини, од кои сите играат улога во развојот на згрутчување на крвта“, додаде тој.

Друг клучен наод на студијата дошол од споредувањето на луѓето кои имале мозочен удар пред 60-тата година од животот со оние кои имале мозочен удар после 60-тата година.

За ова, истражувачите користеле збир на податоци од околу 9.300 луѓе на возраст над 60 години кои имале мозочен удар и околу 25.000 луѓе од контролната група на возраст над 60 години кои немале мозочен удар.

Тие откриле дека зголемениот ризик од мозочен удар во крвната група А станал незначителен кај групата со доцен почеток, што покажува дека мозочните удари кои се јавуваат на рана возраст може да имаат различен механизам во споредба со оние што се случуваат подоцна.

Мозочните удари кај помладите луѓе се со помала веројатност да бидат предизвикани од таложење на масни наслаги во артериите (процес наречен атеросклероза) и поверојатно да бидат предизвикани од фактори кои влијаат на формирањето на згрутчување, велат авторите.

06.01.2024 - 15:29

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега