Детектор: Граѓани не се многу загрижени за безбедноста своите лични податоци


И покрај хаваријата која ја имавме со северите на Фондот за здравство и серијата хакерски напади со кои се соочуваат државните институции, мнозинството граѓани не стратуваат за своите лични податоци со кои располагаат надлежните институции.

Последната анкета која за Детектор ја спроведе Институтот за политички истражувања Скопје покажува дека 44,6% од анкетираните велат дека сметаат дека нивните лични податоци кои ги имаат институциите се безбедни и заштитени додека 32,1% сметаат дека не се.

 

Во поглед на ефикасноста на институциите кои ги нудат административните услуги, граѓаните во мнозинство не гледаат некоја разлика во последните 5 години. 35% сметаат дека денеска не е ниту полесно ниту потешко да се извади документ во споредба со условите од пред 5 години. 30,3% сметаат дека денеска документите и административните услуги се добиваат полесно, а 25,7% сметаат дека се добиваат потешко.

Според граѓаните, реформата во јавната администрација не треба да се прави преку нови вработувања, туку преку намалување на бројот на вработени и дигитализација. Ваков став дела 53,3% од анкетираните додека 23,7% се на ставот дека реформата во јавната администрација треба да биде насочена кон нови вработувања и обуки.

Споредбата со истото прашање кое го имавме во Детектор пред 4 години покажува дека граѓаните денеска во поголемо мнозинство инсистираат на намалување на бројот на вработените и дигитализација.

Анкетата на Институтот за политички истражувања Скопје е спроведена од28 февруари до 3 март оваа година врз репрезентативен примерок од 1107 испитаници.

19.03.2023 - 16:20

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега