Започна садењето тутун во прилепско

 

Започна садењето тутун во прилепските села Канатларци и Кадино.

- Расадот е добар, полека почнува садењето на тутунот во прилепско, а поинтензивно по празниците. Главно, годинава за 20 насто е поголем интересот за оваа индустриска култура, вели Данчо Милески, претседател на Сојузот на тутунските здруженија на Македонија.

За годинава во земјава се подигнати 33.090 евидентни листови од подрачните единици на Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство, што е за 4.000 повеќе од ланските 29.090 евидентни листови кои се виза за производството.

ФОТО:Денешен

најчитано сега