Во овие земји најмногу се употребува кокаин - нашиот сосед е на прво место

 

Истражувањето опфатило лица кои конзумираат кокаин над 16 години. Кокаинот е една од најзастапените тешки дроги на светот, пишува “Independent”.

На листата на земји каде најмногу се конзумира дрога се најдоја земјите од Западна Европа и САД, а исклучок и големо изненадување е Албанија, која се најде на првото место.

Иако се смета дека дрога конзумираат само богатите членови на елитата кога присуствуваат на забави, тогаш сите живееме во заблуда.

Дрогата е застапена секаде, почнувајќи од улиците па се до универзитетите.

Канцеларијата на УН за дрога и криминал неодамна објавила извештај во врска со конзумирањето на психоактивни сусптанци во светот, a Датаврапер врз основа на тие податоци, криерале интерактивна мапа која ја прикажува застапеноста на дрога во светот.

На листата на земји каде најмногу се конзумира дрога се најдоја земјите од Западна Европа и САД, а исклучок и големо изненадување е Албанија, која се најде на првото место.

1. Албанија – 2,50 % од населението
2. САД – 2,30 %
3. Велика Британија – 2,25
4. Шпанија – 2,20 %
5. Австрија – 2,10 %
6. Уругвај – 1,80 %
7. Чиле – 1,73 %
8. Холандија – 1,60 %
9. Ирска – 1, 50 %

 

 

 

24.10.2017 - 09:19

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа