(Видео) Тасевска: СДСМ поднесе измени на Законот за игри на среќа

 

 

Пратениците од СДСМ поднесоа Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за игрите на среќа и за забавните игри.

Нашатa цел e со овие измени дел од парите кои се влеваат во државниот буџет преку игрите на среќа да се наменат за зачувување на нашето домашно, македонско културно наследство, истакна на денешната прес-конференција, Лидија Тасевска, пратеничка на СДСМ.

На овој начин, како што рече ќе се обезбеди соодветно зачувување на културното наследство во неговата автентична и интегрална форма.

Според неа, создавањето нов кадар за заштита на културното наследство и континуираната едукација на постојниот кадар во заштитата, нужно упатува на потребата од дополнителни финансиски средства со кои ќе се стипендираат кадри на сите три циклуси во образовниот процес.

„Со Предлогот на законот за именување и дополнување на Законот за игрите на среќа и за забавните игри предлагаме членот 16 од Законот да се измени.

Да се овозможи средствата остварени по сите основи од приредувањето на игрите на среќа и на забавните игри да се користат и за јавните установи за заштита на културното наследство преку Министерството за култура и за степендирање на дефицитарни кадри во заштитата на културното наследство преку Министерството за образование и наука.

Износот се определува на 50% од вкупниот приход од игрите на среќа и забавните игри утврден во претходната календарска година, но не помалку од 60 милиони денари и не повеќе од 120 милиони денари.

Бараме поддршка од сите пратеници за донесување на на овие измени на Законот затоа што придобивките се големи: ќе се надмине проблемот со кадровска дефицитарност на стручниот кадар во заштитата на културното наследство; ќе се создадат стручни кадари кои ќе бидат подготвени да ги спроведат сложените постапки на непосредна заштита на културното наследсво, согласно највисоките меѓународни стандарди; ќе се зголеми бројот на заштитени културни добра, ќе се унапреди заштитата, управувањето и одржливото користење на културното наследство; ќе се придонесе кон зачувување на културното наследство како моќен ресурс за развој на целокупното општество како и за промоција на европските фундаментални вредности и двигател на економскиот и туристичкиот развој.

24.11.2023 - 12:11

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега