Светската здраствена организација предупредува на најсмртоносниот птичји грип со кој се соочува човекот

Да напоменеме како научниците сметаат дека новиот вирус е полесно да се пренесе на луѓето отколку вирусот H5N1, кој од 2004 до 2007 година зема 332 животи. Додека истражувачите трагаат за можните извори на зараза, Фукуда ги предупреди властите да научниците се уште се борат со ширење на вирусот и дека Кина мода да се подготви за епидемија. Во среда е потврден првиот случај на зараза надвор од Кина, а се работи за 53 годишниот Тајванец вработен во Источна Кина. Неговата здраствена состојба е се полоша. Досега не е потврдено дека вирусот се пренесува од човек на човек. 

 

 

најчитано сега