Собранието одлучи: Нема да се пуши во кафулињата

Денеска во Собранието на Македонија предлогот на пратеникот Ивон Величковски да се либерализира законот за заштита од пушењето така што на угостителските објекти ќе им биде дозволено да се поделат на делови во кои ќе биде дозволено и делови во кои нема да биде дозволено пушењето, на поддршка во Комисијата за здравство.

- Никој не ги спори штетните последици на пушењето, не не значи дека можеме да го забраниме правото на избор. Јас можам да се договорам со вас, прифатете го законот и јас ќе ги оставам цигарите. Медицински е докажано само дека пушењето ги скратува цигарите – рече Величковски.

Предлог-законот кој беше одбиен не продолжи во понатамошна собраниска процедура.

најчитано сега