Новинар најлоша професија во 2013 година

Сите показатели довеле до тоа да рапотата на репортерите во весниците е прогласен за најлош во 2013 година. До ваков заклучик дошле на основа на анализата на податоците на Заводот за статистика, Заводот за вработуавње и службата за заштита на работата. „Poynter“ пишува дека на оваа листа на најлоши или најмалку пожелни професии се работи веќе 25 години, а професијата новнар во текот на годините падна на самото дно на табелата. 

Причините поради кои работата на репортерите не е пожелна се следните, работата е слабо платена, и е прилично стресна. Под стрес е и новинарот кој има рокови кои мора да ги исполни. Неговата работа е под будното око на целата јавност, која на основа на неговото известување формира свое мислење за одредени појави и случувања во општеството. 

 

 

најчитано сега